25.–27.6.2022

Uusi aamu koitti ja päätin, että se sai olla viimeinen Beninissä. Vointi ei ollut vieläkään hyvä, mutta otin herättyäni kaksi Imodium-tablettia, söin omenan ja lähdin etsimään kyytiä kohti Cotonouta. Sinne olisi tasan 200 kilometriä ja siellä vaihtaisin Togoon menevään autoon. Olin jo pohtinut, kannattaisiko minun satsata tänään yksityiskyytiin. Eli olisin ostanut koko puskataksin pelkästään itselleni, minkä jälkeen olisin voinut päättää, milloin pysähdymme esimerkiksi vessatauolle. Tietenkin vessataukoa voi pyytää, vaikka auto olisi miten täynnä, mutta suomalaisena en oikein kehtaisi. Minun näkökulmastani tarpeettomat ostospysähdykset jäisivät niin ikään pois, jos olisin ostanut auton kaikki paikat. Päätin tehdä lopullisen päätöksen Dassa-Zoumén puskataksiasemalla, joka sijaitsee keskustan eteläpuolella, Cotonouhun johtavan valtatien varressa. Kilometrin tai parin päässä Auberge de Dassasta.

Puskataksiasemalla yksi Cotonouhun lähdössä oleva auto odotteli vielä yhtä matkustajaa. Autoon oli jätetty etupenkki vapaaksi, kun taas kaksi takana olevaa penkkiriviä olivat jo tupaten täynnä. Ilmeisesti etupenkkipaikka oli kalliimpi, koska se ei ollut kelvannut kenellekään. Minulle se kelpasi enemmän kuin hyvin tässä tilanteessa. En edes ryhtynyt kysymään omaa autoa, vaan levittäydyin etupenkille muiden matkustajien kyyristellessä ahtaasti takanani. Autossa oli yhteensä kahdeksan matkustajaa sekä kuljettaja. En muista paljonko maksoin kyydistäni, mutta lähdimme liikkeelle vähän ennen kahdeksaa.

Dassa-Zouméssa tie haarautuu.
Pysähdys Bohiconin puskataksiasemalla.
Puskataksimme matkalla Cotonousta Loméen. Tässä vaiheessa autosta on hajonnut rengas.

Saavuimme pian Bohiconiin, jossa matkustajat ryhtyivät tekemään ostoksia. Sain erään rouvan käsilaukun vahdittavakseni, sillä itse en lähtenyt kiertämään markkinoita. Pysähdys kesti puolisen tuntia, minkä jälkeen matka jatkui. Kello oli nyt 10. Matkustajia jäi kyydistä matkan varrella, mutta uusia nousi kyytiin tasaiseen tahtiin. Minä jäin kyydistä Cotonoun Place de l’Étoile -aukiolla ja vaihdoin suoraan Togon pääkaupunkiin menevään puskataksiin. Autona oli vanha kunnon Toyota Carina 1990-luvulta, samanlainen kuin autoni Kongon Makouasta Ouéssoon kuukautta aiemmin. Carinan takapenkillä istui jo kolme matkustajaa ja minusta tuli neljäs matkustaja. Sain etupenkin, joka oli säästetty aivan kuin minua ajatellen. Maksoin matkasta Cotonousta Loméen 10 000 frangia (n. 15,2 euroa), mikä on liikaa, mutta etupenkkipaikka maksaa! Minun kokemukseni mukaan auto täyttyy siinä järjestyksessä kuin matkustajat saapuvat asemalle; ensimmäisenä tullut pääsee parhaalle paikalle eli etupenkille, mutta tämä ei vaikuttanut pätevän tänä päivänä täällä Beninissä. Olinhan tullut päivän kumpaankin autoon viimeisenä ja silti päässyt parhaalle paikalle. Tänään tällainen järjestely sopi täydellisesti ja maksoin mielelläni ”liikaa”. Olin tainnut maksaa neljännen takapenkkipaikankin, sillä sinne ei lopulta tullut ketään.

Lähdimme matkaan välittömästi, karistimme Cotonoun pölyt taaksemme, ohitimme Ouidahin ja sitten jossain maaseudulla Comèn ja Grand-Popon välillä autosta räjähti rengas. Kello oli 14.10. Mietin, että jo oli aikakin; en nimittäin ole tainnut kokea rengasrikkoa aiemmin tällä mantereella! Toisaalta olin alkanut taas voida pahoin ja nyt matka viivästyisi, kun vararengastakaan ei ollut. Kuljettaja lähti seuraavaan kylään moottoripyörän kyydissä ja palasi mukanaan uusi rengas. Lopulta renkaanvaihtopysähdys kesti vain puolisen tuntia. Afrikkalaiset puskataksikuskit ovat rautaisia ammattilaisia, eikä heillä mene sormi suuhun missään tilanteessa. Pääsimme samaiselle Hilla-Condjin rajanylityspaikalle, jossa beniniläiset ja togolaiset rajaukot istuvat vierekkäin samassa toimistossa. Minut leimattiin ulos Beninistä ja sisään Togoon. Ostin 10 000 frangin (n. 15,2 euroa) viisumin rajalta ja sillä saisin oleskella maassa taas seitsemän vuorokautta. Se riittäisi, sillä olin pian jatkamassa matkaani Tšadiin.

Boulevard du 13 Janvier on yksi Lomén pääkaduista.
Takaisin Togossa! Hand of God Church of All Nations on käynyt toukokuussa 2022 Loméssa levittämässä ilosanomaa.
Boulevard du 13 Janvier.

Rajanylitys Togon suuntaan oli monimutkaisempi prosessi kuin toiseen suuntaan, mutta nyt oli paljon enemmän rajanylittäjiäkin. Muu autokunta ylitti rajan ohituskaistaa pitkin, eivätkä käyneet esittelemässä matkustusasiakirjojaan samoilla tiskeillä kuin itse kävin. Puolen tunnin kuluttua kuljettaja tuli etsimään minua, kun ylitys vain venyi. Minulta tivattiin autoni rekisterinumeroa ja niin edelleen. Enhän minä sellaista ollut hoksannut painaa mieleeni. Kuljettaja pelasti pinteestä ja näin olin taas Togossa. Lahjuksia ei kysytty. Rajalta on vain reilu tunti Loméen, minne saapuminen tuntui kuin olisin palannut pitkältä erämaavaellukselta. Olin syönyt matkan aikana vain maapähkinöitä ja kaksi omenaa sekä juonut vettä. Otin mototaksin tuttuun Hotel Le Galioniin keskustan laitamilla. Hain hotellin ravintolasta pizzan ja menin ajoissa nukkumaan. Kelloa oli taas pitänyt siirtää tunnilla taaksepäin.

Seuraavana aamuna, 26. kesäkuuta, söin loput pizzasta aamupalaksi, kävin libanonilaisten pitämässä lähikaupassa ja muuten päätin pitää vapaapäivän. En tehnyt mitään järkevää. Nyt oli vain kerättävä voimia, että olisin hyvissä voimissa lähtemässä kahden viikon röykytysmatkalle Tšadin Saharan dyyneille ja keitaille. Sinne en tahtoisi lähteä vatsavaivaisena.

Länsi-Afrikan talousyhteisön investointi- ja kehityspankkia ei saa kuvata.
Togon kansallismuseo.
Togon kolmas presidentti Gnassingbé Eyadéma oli vallassa vuodet 1967–2005. Sen jälkeen poika Faure Gnassingbé on johtanut Togoa. Togon kansallismuseo on kirjoittanut entisen presidentin nimen väärin kuvan yläpuolelle ja lisäksi väittää herran olleen maan neljäs presidentti.

Vointi oli hyvä 27. kesäkuuta, eikä tullut tarpeelliseksi hakeutua lääkärin pakeille. Ruokamyrkytys oli ollut poikkeuksellisen pitkä, mutta loppui kun pääsin Togoon. Normaaliin maahan. Olin jättänyt tälle päivälle vielä yhden ”merkittävän” nähtävyyden, nimittäin Länsi-Afrikan talousyhteisön investointi- ja kehityspankin, katsastuksen. Olin ajanut siitä ohitse monet kerrat ja nyt aioin käydä ottamassa kuvan, vaikka pankit ovat muka strategisia kohteita, joiden kuvaaminen on pankkien itsensä mielestä ehdottomasti kielletty. Kun pääsin rakennuksen eteen ja otin muina miehinä kuvan pytingistä, alkoi investointipankin aidan takaa huuto ja vimmattu sormen heristely. Pankista on Googlen kuvahaussa kuvia mielin määrin, mutta silti sitä ei saisi kuvata.

Kiertelin keskustaa ja vahingossa satuin Togon kansallismuseon luokse. Ensimmäisenä päivänäni Loméssa olin etsinyt museota Palais des Congrès -nimisestä rakennuksesta. Vartija ei ollut tietoinen kansallismuseosta, mutta nyt parin viikon jälkeen löysin museon samaisen rakennuksen toiselta reunalta. Ehkä Palais des Congrèsin vartija ei osannut lukea, sillä museon sisäänkäynnin yläpuolella lukee suurin kirjaimin ”musee”, museo. Pääsymaksu Togon kansallismuseoon on 1 000 frangia (n. 1,5 euroa). Museo on pieni, mutta oikein laadukas läpileikkaus Togon alueen historiasta aina siirtomaakauden loppuun saakka. Mitään ei saanut kuvata, mutta museon alakerrassa voi halutessaan salakuvata, sillä henkilökunnan katse ei yllä sinne asti.

Seuraavana päivänä jätin Länsi-Afrikan taakseni ja palasin lentäen keskiseen Afrikkaan; oli aika aktivoida Keski-Afrikan tasavallan Banguissa korruptiolla hankkimani viisumi. Tšad ja sen Sahara jo odottivat.

8 Replies

  1. Kieltämättä kuulostaa kyllä poikkeuksellisen pitkäaikaiselta ruokamyrkytykseltä. Olen kokenut ylipäätään ruokamyrkytyksen vain kerran, Meksikossa. Se oli pahimmillaan vain yhden illan ja seuraavan yön. Toki seuraava päivä oli vielä kuumeinen, ja senkin jälkeen olo ei heti ”ihan normaali” ollut, mutta melko vähällä selvisin.

    1. Yksi ilta ja seuraava yö se itsellänikin yleensä ollut. Nyt oli vähän rajummat pöpöt lihavartaissa. Ikäviä tapauksia kestosta huolimatta 😀

  2. Seuraavalle Afrikan-matkalle otat sitten siprofloksasiinia mukaan, niin ruokamyrkytys menee ohi kolmessa tunnissa! Vaikka menihän tuo poikkeuksellisen kivuttomasti tuo siirtymä näinkin, onneksi oli tuuria matkassa. On kyllä ollut upea vajaan 3 kk mittainen reissu. Hyviä ja huonoja kokemuksia, mutta eiköhän niitä hyviä kuitenkin enemmän.

    Toivoisin, että kirjoittaisit vielä Dubain stopoverista.

    1. Siprofloksasiinista en ole kuullutkaan, sinäkö olet kokeillut hyvin tuloksin?

      Joo, olen myös miettinyt, että kaikenlaista vastoinkäymistä oli ihan riittävästi. Mutta positiivisen puolellehan tuo kääntyy kelkka, en kadu, että lähdin.

      Dubain parista päivästä ajattelinkin vielä kirjoittaa. Sitten saa nähdä, mitä tapahtuu Kaukasukselle…

      1. Olen kokeillut, ostin sitä Pakistanista reseptivapaasti, mutta siellä en tarvinnut. Viime kesänä Afrikassa tarvitsin, mutten uskaltanut sivuvaikutusten takia ottaa tablettia ennen kuin vasta Lissabonissa, jos olisi tullut sivuvaikutuksista vielä surkeampi olo. Yksi tabletti, kolmen tunnin päiväunet ja sen jälkeen kaikki oireet poissa ja ruokahalukin palautui. Sivuvaikutuksia en huomannut, joten lämmin suositukseni.

        Kyllä Kaukasuksestakin olisi mielenkiintoista lukea. Tässä jonakin päivänä lähden vielä Jerevaniin. Se on Kaukasuksen kolmesta pääkaupungista se, johon ensin iskin silmäni ja johon eniten haluaisin, mutta niin vain kävi, että Baku ja Tbilisi tuli nähtyä ennen Jerevania.

        Joko sulla on seuraavakin reissu suunnitteilla?

        1. Kiitoksia vinkistä, tuotahan pitäisi saada ensi kertaa varten. Vaikka ripuli mainitaankin sivuvaikutuksena, heh heh!

          Baku ja Tbilisi ovat omaan makuun huomattavasti mielenkiintoisempia kaupunkeja kuin Jerevan, mutta tietenkinhän sielläkin kannattaa käydä. Meillä loppui nähtävyydet kesken, eikä se erityisen kauniskaan kaupunki ole. Semmosta Neuvostoliittoa, mitä tietysti löytyy Bakussakin heti ydinkeskustan ulkopuolella.

          Nyt ei juuri ole mitään matkoja varattuna, erilaisia suunnitelmia kyllä on. Kävin kyllä Helsingissä ihan matkamessujen takia viikonloppuna, kun Finnairilta sai vielä viikon varoajalla edulliset lennot. Hakaniemestä hotelli ja sieltä kävellen Messukeskukseen. Nytpä tiedän, että Kongon demokraattisen tasavallan ohella myös Helsingin Toisella linjalla on Zongo! Joku peruukkikauppa näytti olevan.

  3. hmm, zongo lienee ollut vinkki ylemmalta taholta siita, minne voisit seuraavaksi matkata:) olethan jo tiiraillut kinshasaankin!

    1. Niin se voi kyllä olla vinkki vodunin jumalilta… Luulenpa, että Kinshasan Kongo ei silti ole listalla seuraavana. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *