16.3.2016

Keskipuolalaisen Bydgoszczin kaupungin laitamilla, tarkemmin Fordonissa, sijaitsee palanen synkkää lähihistoriaa. Puolaksi paikka on nimeltään Dolina Śmierci. Suomeksi se kääntyy Kuolemanlaaksoksi. Kalifornian Kuolemanlaaksosta poiketen täällä ei olla kärvennytty kuumissa oloissa kuoliaaksi, vaan paikalla on joukkohauta.

Tästä alkaa Kuolemanlaakso.
Tässä paikassa natsit murhasivat 1 200–1 400 puolalaista ja juutalaista.
Matkalla Kuolemanlaakson muistomerkille kuljetaan ristintietä eli kaikkiaan 14 ristin ohi.

Toisen maailmansodan alussa, loka-marraskuussa 1939 natsit tappoivat paikalla arviolta 1 200–1 400 puolalaista ja juutalaista. Joukkomurha oli osa Operaatio Tannenbergia, jossa tarkoituksena oli päästä eroon puolalaisesta sivistyneistöstä. Joukossa oli runsaasti paikallisia ja lähialueen opettajia, tutkijoita, valtion virkamiehiä, lääkäreitä, lakimiehiä ja pappeja. Ainoastaan 136 murhatun nimi on tiedossa ja heidän nimet ammatteineen on kiinnitetty metallilaatoin joukkomurhan muistomerkkiin. Paikalla on tehty tutkimuksia ja selvitetty, että kaikista reilusta tuhannesta uhrista noin 900 on haudattu alueelle. Loppujen hautapaikka ei ole tiedossa.

Puolan vaakunalintu.
Oikeastaan Kuolemanlaakson muistomerkkejä on kaksi. Vasemmanpuolimmainen on yksi ristintien risteistä. Oikeanpuolimmaiseen on kiinnitetty laattoja murhattujen nimineen ja ammatteineen.
Näkymä Fordoniin Kuolemanlaakson muistomerkiltä.

Kuolemanlaakso on rauhallinen paikka kävelylle ja alueen portilla on kyltti alueen historiasta puolan lisäksi myös saksaksi ja englanniksi. Portilta muistomerkille johtaa ”ristintie”, mikä käsittää 14 ristiä. Ne muistuttavat Jeesuksen kulkemasta ristintiestä viimeisenä elinpäivänään.

Puola ,

2 Replies

  1. Tulipas valittua kevyt postaus näin perjantai aamuun 😀 Historia on raakaa 🙁 ja mistään ei oteta opiksi….

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *