6.3.2015

Asun tällä hetkellä Puolan Bydgoszczissa, josta on hyvä tehdä iskuja lähiympäristöön. Perjantaini ratoksi päätinkin sitten käydä ”jossain”. Alun perin tarkoituksenani oli ostaa bussilippu Inowrocławiin, mutta linja-auto sinne oli juuri ehtinyt lähteä kun pääsin Bydgoszczin linja-autoasemalle. Inowrocławin sijasta päätin ostaa lipun Chełmnoon (lausutaan heumno), joka sijaitsee 50 kilometrin päässä Bydgoszczista koilliseen. Lippu maksoi 8,80 złotya eli parisen euroa ja matka halki ankean puolalaisen maaseudun kesti reilun tunnin. Maisemat lienevät paremmat kesäaikaan, vaikka ei täällä nytkään lunta sentään ole ollut. Kuulemma ollut poikkeuksellisen lumeton talvi, mikä on mielestäni pelkästään positiivinen asia.

Chełmnon entinen kaupungintalo keskellä keskusaukiota.

En tiennyt Chełmnosta mitään vielä bussiin noustuanikaan, mutta googlauksella selvisi, että kyseessä on 20 000 asukkaan pikkukaupunki, josta löytyy myös keskiaikainen vanhakaupunki. Ja kaiken huipuksi vanhaakaupunkia kiertää edelleen reilun kahden kilometrin pituinen muuri muistona ajalta, jolloin Chełmnolla oli vielä jonkinlaista merkitystä. Saksalainen ritarikunta touhusi Chełmnossa 1200-luvulta lähtien rakentaen muun muassa linnan paikkakunnalle. Kaupungin pitkästä historiasta löytyy myös jopa hansakauppaa. Sittemmin tuli rutto ja liuta sotia, minkä seurauksena Chełmno unohtui ja unohtunut se taitaa olla edelleen.

Jäin bussista vanhassakaupungissa ja suunnistin aluksi ytimeen eli kaupungin keskusaukiolle, joka puolaksi on nimeltään rynek. Keskellä rynekiä seisoo 1500-luvulla valmistunut entinen kaupungintalo, ratusz. Talo toimi kaupungintalona keskiajalta aina vuoteen 1975 saakka. Nykyisin tämä myöhäisgoottilaisuutta edustava rakennus toimii museona. Museo suljettiin sopivasti juuri kun pääsin ovelle. Säästyipä rahat. Rynekiä kiertää rivistö toinen toistaan kauniimpia taloja, kuten tapana on keskieurooppalaisissa vanhoissakaupungeissa!

Rynek.
1200-luvulta peräisin oleva Kościół Ducha Świętego w Chełmnie. Eli kirkko.

Puolassa on paljon kirkkoja, minkä voi huomata myös Chełmnossa. Ei niistä kuitenkaan sen enempää, koska ei niitä tahdo saada edes kunnolla kuvattua. Vanhoja ja kauniita ovat kuitenkin. Kirkkojen jälkeen ajauduin kaupunginmuurille, mutta myös sinne kiipeäminen oli sopivasti tältä päivältä ohi. Jos muuri olisi Etelä-Euroopassa, sinne voisi tuosta nuon vain kiivetä, eikä tarvitsisi mitään aukioloja. Seurailin muuria suunnilleen kilometrin verran. Ei muuri missään alkuperäisessä kunnossa ole, mutta mikäpä vanha muuri olisikaan.

Vanhankaupungin katuja tallatessani sain olla pitkälti yksikseni. Vain kävelykadulla Grudziądzkalla oli enemmän kulkijoita. Sinne tuntuivat keskittyneen myös kaupungin palvelut solariumista kahviloihin ja urheiluliikkeisiin. Outoa on kuitenkin, ettei vanhassakaupungissa ole juurikaan ravintoloita. Rynekin laidalla on pizzaa, pastaa ja vastaavaa tarjoava ravintola, mutta myös se oli nyt suljettu. Pienemmältä kadulta löysin sentään kebabravintolan, jossa saatoin nauttia erinomaista puolalaista kebabia.

Palanen muuria.
Katunäkymää vanhastakaupungista.
Grudziądzka.

Ruokailun jälkeen suunnistin kaupungin linja-autoasemalle PKS Dworzec autobusowylle. Asema sijaitsee vajaan kilometrin päässä vanhastakaupungista. Paluumatka Bydgoszcziin maksoi jälleen ainoastaan 8,80 złotya.

8 Replies

 1. Kiva postaus! Asuin itse Bydgoszczissa 2013 ja monesti piti käydä Chełmnossa mutta käytin sitten kuitenkin kaikki viikonloput pidempiin reissuihin muihin paikkoihin Puolassa eli kiva nähdä vähän kuvia sieltä!
  Saanko udella että mitä teet Bydgoszczissa? Silloin kuin itse siellä asuin ei siellä tietääkseni asunut ketään suomalaista 😀

  1. Kiitos! Vaihto-opiskelen täällä ainoana suomalaisena ja vissiin myös ainoana pohjoiseurooppalaisena. Ei pahemmin suomea kuule! Olitko itsekin vaihdossa täällä vai voiko tänne muuten olla asiaa? 😀 Itsellä myös tarkoitus lähteä täältä kauemmas viikonloppuina, nyt viime viikonloppuna tein vaan kolme päiväretkeä kolmeen eri kaupunkiin…

   1. Okei, hauska kuulla että muitakin suomalaisia on sinne eksynyt! 😀 Miten oikein päädyit Bydgoszcziin vaihtoon? Se kun nyt ei ehkä Puolan kaupungeistakaan se ykkösvalinta varmaan monelle ole.. 😀 Itse olin siellä työharjoittelussa WSG-yliopiston R&D labissa 1,5kk ja sen jälkeen 1,5kk Torunissa vastaavissa hommissa mutta eri yliopistossa. Mun työn tuloksia voi käydä ihailemassa esim. Bydgoszczin saippuamuseossa jonne olin tekemässä mobiiliapplikaatiota joka pitäisi olla siellä käytössä tableteissa.

    Kantsii käyttää Polskibussia ja mennä vaikka Wroclawiin! Ite tykästyin siihen jostain syystä tosi paljon.

    Laitahan paljon kaikkia Puola-kuvia ja vinkkejä, mulla on kauhea ikävä sinne!

    1. Hehee, Bydgoszcz oli ykkösvaihtoehto mulle, koska en ollut aiemmin käynyt Puolassa, kaupungin nimi näytti eksoottiselta ja lisäksi täkäläinen yliopisto ilmoitti selkeästi kriteerinsä nettisivuilla eikä vaatinut mitään turhia kielitodistuksia, joita en olisi jaksanut hankkia. Erittäin tyytyväinen oon ollut Bydgoszcziin, vaikka paikalliset tätä kaupunkia haukkuukin minkä ehtii! Olisinhan mä voinut esim. Barcelonaankin mennä, muttei kiinnostanut! 😀

     Saippuamuseo oli tosi mielenkiintoinen, meillä oli siellä opastus, niin en tiedä applikaatioista. Vielä!

     Wroclaw on listallani… ;D

     1. Hyvät perustelut! Ja Puola on kyllä ihan mahtava maa, eli sinänsä oikein hyvä valinta! Mutta joo paikalliset tykkäs kyllä haukkua Bysgoszczia ja sen rumuutta – miten tuleekaan suomalaiset mieleen 😀

      Voi olla että opastetussa kierroksessa ei oo ollut sitä applikaatiota sitten käytössä! Mä osallistuin myös opastettuun kierrokseen pariin otteeseen ja tein siihen kehitysehdotuksia. Yhden saippuamuseon työntekijän ja oppaan, Martynan, kanssa oon edelleen yhteydessä. Ties vaikka se piti teillekin kierroksen? 🙂 Vitsi miten hauskaa, oon nyt ihan fiiliksissä että joku muukin suomalainen siellä on!

 2. Joo! Näillä puolalaisilla on tosiaan samanlaista taipumusta haukkua itseään ja miettiä mitä me ulkomaalaiset mahdamme heistä ja heidän maastaan ajatella.

  Kierroksen museossa veti mies, mutta saippuaa väsättiin naiskomennossa… Oli kyllä mielenkiintoisimpia museoita missä olen vieraillut. Hyvin erilaista! 😀

  Pitäis joskus jaksaa kirjoittaa Bydgoszczistakin jotain. Kuvia kyllä olis…

 3. Ah, vaihdossa Puolassa! Kuinka siistiä! Olin itse vaihdossa 2010 puoli vuotta ja sitten toiset puoli vuotta duunissa – Poznanissa kummallakin kerralla. Kaipuu on jäänyt. Pitääkin ruveta seuraamaan seikkailujasi. Meitä suomalaisia Puolassa käyneitä/asuneita kun ei vieläkään liiaksi ole.

  Bydgoszczissa olen pyörähtänyt pikaisesti aseman seudulla junan vaihtoa odotellessa, Chełmnossa en ole käynyt. Olisi mukava kuulla paikasta lisää!

  1. Joo, on tämä aivan siistiä! Ainoana suomalaisena!

   Saapa nähdä miten paljon tulee kirjoiteltua… Alun perin ajattelin, että tuskin tulee mitään kirjoiteltua. Aikaahan tässä periaatteessa kyllä olisi ollut tänäänkin koko päivä kirjoittaa vaikka Torunista. No, enpä kirjoittanut. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *