13.5.2014

Saint-Louisissa vieraillessa ei kannata pysyä pelkällä keskustasaarella, vaikka se upea paikka onkin. Kävelyetäisyydeltä löytyy Guet N’Dar, joka on kalastajien kaupunginosa. Guet N’Dar sijaitsee hyvin kapealla, mutta pitkällä Langue de Barbarien niemimaalla. Lännessä kaupunginosa rajautuu Atlantin valtamereen ja idässä puolestaan Senegaljokeen.

Guet N’Darin rannalla on veneitä ja ihmisiä. Kuva otettu kohti pohjoista.

Aikani haahuiltuani ympäri Saint-Louisin keskustasaaren katuja, lähdin kävellen Guet N’Dariin. Saarelta Guet N’Dariin kuljetaan lyhyttä Moustapha Malick Gayen siltaa pitkin. Siirryttäessä pois saarelta, katukuva muuttuu täysin. Siirtomaa-aikaiset rakennukset vaihtuvat villisti rakennettuihin betonihökkeleihin ja huijarit tavallisiin senegalilaisiin.

Kalastajat palaamassa rantaan.
Poika ja kärryt. Ja meri.

Guet N’Dar on kalastajayhteistö, minkä vuoksi rannalla on sadoittain kalastajien puisia veneitä. Kuitenkin vähemmän kuin Nouakchottin kalasatamassa, mutta ehkä saman verran kuin Nouadhiboussa. Kyseessä olikin jo tämän matkani kolmas kalasatama, port de pêche. Rannan tuntumaan päästyäni pari kalastajaa tervehti minua ja menin juttusille. Miehet olivat odottamassa veneitä saapuvaksi mereltä. Toinen miehistä oli wolof ja toinen fulbe eli pulaar. Saatoin väläytellä huikeaa pulaarin kielen taitoani. Wolofmies sen sijaan innostui opettamaan joitain sanoja ja sanontoja wolofin kielellä. Vartin verran juteltuamme lähdimme wolofmiehen kanssa rantaan veneiden sekaan. Hän oli 50-vuotias ja perheeseen kuului viisi lasta. Mies lyttäsi maan nykyisen presidentin Macky Sallin. Työpaikkoja on kuulemma olemattomasti, eikä meressäkään tahdo olla kalaa. Kiinalaiset ja Euroopan unioni kun ovat ryöstökalastaneet miltei kaiken Senegalin edustalta. Nyt samat tahot huseeraavat Mauritanian vesillä. Mies vertaili innokkaasti kotikaupunginosaansa Guet N’Daria ja kaupungin keskustasaarta. Guet N’Darissa ei ole esimerkiksi juoksevaa vettä internetistä ja hotelleista puhumattakaan. Nämä asiat tietenkin saarelta löytyvät.

Kalankuljetuskärryt.
Kalat on suolattu ja asetettu aurinkoon kuivumaan.
Kalojen kuivaus aiheuttaa voimakkaan löyhkän.

”Oppaani” esitteli kaloja, kalankuivatusta sekä paikkaa, jossa kalakuormat lastataan kuorma-autoihin. Paikasta autot lähtevät kuljettamaan kalaa eri puolille Senegalia. Hän oli huolissaan turvallisuudestani juuri tällä Senegaljoen rannalla sijaitsevalla lastausalueella ja kehotti ottamaan repun etupuolelle. Ennen paluutani takaisin saarelle, halusin vielä antaa tippiä tästä mainiosta kierroksesta. Hän oli mielissään ja kertoi ostavansa rahoilla maitojauhetta lapsilleen. Kättelimme ja hyvästelimme.

Senegaljoen puoleisella rannalla tapahtuu muun muassa kalojen perkaus ja autoihin lastaus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *