31.12.2015

Euroopan maantieteellinen keskipiste ei sijaitse Brysselissä, vaan hieman yllättäen Vilnan liepeillä Liettuassa. Ja koska maantieteelliset äärimmäisyydet ovat aina äärimmäisen mielenkiintoisia, päätimme lähteä käymään paikan päällä vuoden viimeisen päivän kunniaksi. Paikka, Europos Parkas eli Eurooppapuisto, on suosittu matkailunähtävyys. Jos menette puistoon pelkän keskipisteen vuoksi, lukekaa postauksen viimeinen kappale tässä vaiheessa!

Paikan päälle on helppo matkustaa julkisilla. Vilnassa oikean bussin löytää menemällä Žalgirio-nimiselle pysäkille Kalvarijų gatvė -kadun varressa. Bussin numero on 146 ja sen pääteasema on kylä nimeltä Skirgiškės. Hyppäsimme pikkubussin kyytiin ja kerroimme haluavamme Europos Parkasiin, minkä jälkeen kuljettaja rahasti 1,13 euroa. Noin 20 kilometrin matkasta! Muut pikkubussin matkustajat olivat vanhuksia matkalla Skirgiškėsiin.

Euroopan maantieteellinen keskipiste on merkitty maastoon pienellä pyramidillä, joka vuoden 2015 viimeisenä päivänä oli kovin luminen. Myöhemmin selvisi, että oikea keskipiste on ihan muualla.
Tässä puolestaan on Gintaras Karosasin luoma Eurooppapuiston symboli! Siis eri monumentti kuin ”keskipistettä” merkkaava pyramidi.

Pikkubussi kurvasi Europos Parkas -kyltin kohdalla vasemmalle ja vei meidät aivan paikan portille saakka! Europos Parkas eli Eurooppapuisto on samalla valtava nykytaiteen ulkoilmamuseo, minkä vuoksi paikkaan on pääsymaksu. Normaali hinta on kahdeksan euroa, mutta opiskelijakortilla saimme pääsyliput kuudella eurolla. Aluetta ilman pääsymaksua tutkivia rangaistaan vaatimattomalla 200 euron sakolla. Lipunmyyntikopilta saimme myös alueen kartan. Näkisi ainakin missä mikäkin taideteos sijaitsisi!

Liettualainen kuvanveistäjä Gintaras Karosas perusti Eurooppapuiston vuonna 1991 ja paikan päällä tosiaan on paljon muutakin kuin vain pelkkä maanosan ”keskipisteen” ilmaiseva monumentti. Sen takia me puistoon nyt kuitenkin matkustimme. Monumentti on pikkuinen pyramidi. Sen ihasteluun ei pitkiä aikoja tarvita, vaan lähdimme seuraavaksi ihmettelemään sitä nykytaidetta, jota 55 hehtaarin alueelle on ripoteltu. Kaikki yli sata teosta ovat ulkosalla. Joukossa on ilmeisesti ihan tunnettujakin nimiä, mutta koska en nykytaiteesta ole lainkaan kiinnostunut, eivät nimet, kuten puolalainen Magdalena Abakanowicz tai yhdysvaltalainen Dennis Oppenheim sano yhtään mitään. Puiston isä, herra Karosaskin on luonut lukuisia töitä eri puolille tätä ”keskipistettä”. Hänen jälkeään on esimerkiksi puiston symboli.

Magdalena Abakanowiczin ”Space of Unknown Growth”.
Dennis Oppenheimin ”Chair/Pool” vuodelta 1996. Kuvakulmanikin on nykytaiteen mukainen.

Löysimme reilun tunnin aluetta koluttuamme puistosta myös suomalaisten Jukka-Pekka Jalovaaran ja Olli Salon luomuksen. Ehkä taideteoksista mielenkiintoisin oli kuitenkin LNK Infotree, noin 3 000 televisiosta kyhätty taideteos. Se on suurin lajiaan (yllättäen) ja näin ollen Guinnessin maailmanennätys. Lähde: [1]

Suomalaisten Jukka-Pekka Jalovaaran ja Olli Salon ”Sheaf of Rye”. Ei oltu ihan varmoja, mikä se taideteos varsinaisesti oli. Ehkä tuo pölkky. Anteeksi tyhmyytemme.
Maailmanennätystaidetta: LNK Infotree! Vanhat televisiot ovat saaneet uuden elämän liettualaisessa metsässä.

Suoraan sanottuna tarpominen lumihangessa liettualaisessa metsässä miljoonan asteen pakkasessa nykytaidetta katsellen ei ole maailman parasta aktiviteettiä, joten menimme loppuajaksi paikalla olevaan kahvilaan.

Omien kotisivujensa perusteella Eurooppapuisto on yksi maan suosituimmista vierailukohteista. Ainakaan käyntimme aikana paikalla ei ollut keitään muita vierailijoita. Poistuessamme kysäisimme lipunmyynnistä, mahdoimmeko olla päivän ainoat kävijät. Kuulemma todennäköisesti. Näin ollen olimme myös vuoden 2015 viimeiset kävijät Eurooppapuistossa.

Tässäkin saattaa olla taidetta. Joka tapauksessa Eurooppapuisto on keskellä luontoa ja varmasti kesällä hieno paikka.

Eurooppapuistosta takaisin Vilnaan pääsee Skirgiškėsistä tulevilla pikkubusseilla, mutta tällä kertaa on ensin käveltävä viitisen minuuttia lipunmyyntikopilta isomman tien varteen ja pikkubussin ilmaannuttua näköpiiriin heilautettava kättään. Tällä kertaa bussi tuli noin kymmenen minuuttia etuajassa. Matka takaisin Vilnaan maksoi taas 1,13 euroa. Kyydissä oli osaksi samoja vanhuksia kuin aamubussissakin. Eräs yritti tehdä tuttavuutta, mutta koska liettuan- ja venäjäntaitoni on kovin olematonta, ei keskustelua saatu aikaan.

Oikea keskipiste on toisaalla

Myöhemmin selvisi, että Europos Parkas oli saanut meidät lankaan ja että oikea maantieteellinen keskipiste ja sen monumentti on toisaalla. Vilnan kupeessa kuitenkin. En näe enää mitään syytä vierailla Eurooppapuistossa, mutta en toisaalta ymmärrä sitäkään, miksi kyseinen paikka markkinoi itseään ”maantieteellisenä keskipisteenä, missä varmasti yksikään ei jätä käyttämättä mahdollisuutta lähettää postikortteja Euroopan keskipisteestä ystäville” ja josta saa jopa hienon todistuksen tuossa ”keskipisteessä” vierailemisesta. Maksua vastaan tietenkin. Sitä en sentään hankkinut, mutta postikortin menin lähettämään.

Liettua ,

4 Replies

  1. Täytyy sanoa, että varmasti oikein kiva kesäkohde, mutta että talvella… En ihmettele että olitte ainoat kävijät 😀 ja mitä 8 euroa?! Kuulostaa aika paljolta. Tuolla on varmaan kesällä jotain muutakin aktiviteettia?

    1. Mjooo, kallista on. Ei kannata mennä kesälläkään. Turha paikka. Ei ollut edes oikea keskipiste. Huijasivat ja nyt pitää korjata vähän tekstiä. 😀 (Voi siellä kesällä olla jotain konferensseja, joissa voi sitten muiden nykytaiteen ymmärtäjien kanssa hämmästellä kauniita teoksia!)

    1. Iso kiitos korjauksesta, Pekka! No menivät sitten huijaamaan! Prkl! Nyt en kyllä enää keksi mitään syytä, miksi kenenkään pitäisi vierailla tässä Europos Parkasissa, jos Euroopan maantieteellisiä keskipisteitä merkkaavia monumenttejäkin on muuallakin. :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *