14.-15.5.2021

Jos sattuu olemaan yksittäinen vapaa iltapäivä Pohjois-Pohjanmaalla, voi sen käyttää esimerkiksi kotimaanmatkailemalla Suomen keskustalaisimpaan kuntaan, reilun tuhannen asukkaan Merijärvelle. Ja asioida sen ainoassa kaupassa ja ostaa sieltä yhden 27 sentin hintaisen Chiquita-banaanin. Ja ajaa sitten 1,5 tuntia takaisin kotiin Ouluun. Suosittelen lämpimästi.

Jos taas sattuu olemaan yksittäinen lomaviikko, voi sen käyttää esimerkiksi matkustamalla eteläiselle pallonpuoliskolle Afrikkaan. Suosittelen lämpimästi. Alun perin olin kallistumassa Tansaniaan, koska siellä maski-, hygienia- ja turvaväliteatteri on kovin maltillista, joten matkailu onnistuisi miellyttävissä merkeissä. Kuitenkin sitten eräänä huhtikuisena lauantaina käydessäni suunnilleen kaikkien Afrikan maiden matkustusrajoituksia maa maalta läpi, huomasin Komorien olevan avoinna. On ollut jo syyskuusta 2020 lähtien. Tälle ilouutiselle täytyi vain etsiä vielä varmistus jostain! Erittäin pikaisen googlauksen päätteeksi löysin maasta Laka Lodge -nimisen hotellin, joka sattui olemaan aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja näyttipä sillä olevan eurooppalainen omistajakin. Sen takia ajattelin saavani vahvistuksen Komorien aukiololle ja se tulikin nopeasti: ”tervetuloa!”. Ja koska Qatar Airways sattui kaiken lisäksi kaupittelemaan nopeita ja ”edullisia” lentoja (reilut 700 euroa) tuohon pikkuruiseen saarivaltioon Mosambikin ja Madagaskarin välille, niin mitäpä sitä enempää pohtimaan. Lauantai-iltana löysin Komorit ja sunnuntaina minulla oli jo lennot sinne. Tansania kyllä odottaa, mutta Komorit ei välttämättä. Normaalisti kun lentojen hinnat kokemukseni mukaan taitavat pyöriä 1200-1500 eurossa.

Dohaan menijät ovat harvassa.
Qatar Airwaysin viihdejärjestelmässä on viihdettä ja koraania pitkillekin lennoille.

Komorien matkustusrajoitukset ovat melko tavalliset, sillä maa päästää sisään, kunhan esittää negatiivisen koronatestitodistuksen. Sen tulee olla otettuna viimeistään 72 tuntia ennen lähtöä Suomesta. Qatar Airways kertoi sivuillaan ja erikseen henkilökohtaisesti vielä Twitterissä Komorien vaativan testitodistuksen ranskankielisenä, ”koska ranska on Komorien virallinen kieli”. Tämä on pötypuhetta, minkä vahvisti Laka Lodgen belgialainen isäntä Hans otettuaan yhteyden Komorien covid-johtajaan. Englanninkielinen kelpaisi oikein mainiosti. Kuluvan vuoden tammikuussa Somalimaan matkaan valmistautuessani maksoin itseni kipeäksi Terveystalon koronatestistä. Kehitys on nyttemmin mennyt hieman eteenpäin ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin, HUSin, Kymsoten ja Eksoten alueilla asuvat saavat unohtaa nämä ryöstöhinnoitellut yksityiset koronatestit ja asioida julkisella puolella. Oulussa testi maksoi 0 euroa ja tulos tuli 23 tunnissa. Negatiivisen testitodistuksen lisäksi etukäteen on tulostettava, täytettävä ja lähtöselvityksessä esitettävä Aéroports Des Comores -sivuilta löytyvä terveyskysely. Toki samainen lappunen jaetaan vielä ennen Komoreille laskeutumistakin ja saa sen kaiken lisäksi myös Moronin kentältä, mutta sitä eivät Qatar Airwaysin lähtöselvityksessä Helsinki-Vantaalla tiedä. Lisäksi Komorit tahtoo nähdä tulostetut paluuliput ja majoitusvaraukset, joten sellaisetkin on syytä tulostaa matkaan mukaan.

Mitään osuutta lennoistani ei peruttu tai muutettu missään vaiheessa, minkä vuoksi suosittelen Qatar Airwaysia äärimmäisen paljon! Suomesta matkaan lähdettäessä taitaa olla tällä hetkellä vain kaksi vaihtoehtoa, joihin voi melko varmasti luottaa: Qatar Airways ja Turkish Airlines. Kumpikin lentoyhtiö noudattaa kohdemaan matkustusrajoituksia, eivätkä aseta mitään omia erillisrajoitteita Finnairin tapaan. Kolmen viikon kuluttua lentolippujen ostosta istahdinkin erittäin tyhjän Qatar Airwaysin laajarunkokoneen kyytiin. Minusta tuntui, että matkustamohenkilökuntaakin oli enemmän kuin matkustajia. Ainakin kaikki matkustajat saivat oman rivinsä ja palvelu pelasi erinomaisesti. Koronaviruksesta huolimatta juomatarjoilu kulkee käytävillä useaan otteeseen ja jopa alkoholia saa. Samoin lipun hintaan kuuluvan lämpimän ruoan saa valita kolmesta eri vaihtoehdosta ja sen saa nauttia turistiluokassakin ihan metalliaterimin. Qatar Airwaysin lennoilla on luonnollisesti maskipakko, mutta siihen ei havaintojeni mukaan puututtu, jos joku istui tai kuljeksi ympäriinsä maski nenän tai leuan alla. Pimennetyssä matkustamossa on ainakin helppoa hengitellä ilman, että kukaan näkee käyttääkö maskia vai ei.

Qatar Airways tarjoilee satumaisia määriä hygieniatarvikkeita kumihanskoista lähtien.
Illallisvaihtoehtoja oli kolme. Tässä kanabiryani.

Lento QR302 laskeutui ajallaan kello 23.30 Qatarin pääkaupunkiin Dohaan. Qatarissa on ainakin ollut ankarat maskipakot, mutta nyt osa lentokenttähenkilöstöstä oli kyllä asettanut maskin ihan vain nenän alle. Varmasti 50 asteen helteessä maskin käyttö onkin aavistuksen vaivalloista. Dohan lentoasemalla oli kiireinen ilta, sillä lentoja oli laskeutunut kymmenittäin ja saman verran oli vielä lähdössä yönselkään. Ihmiset todella näyttävät matkustelevan jälleen. Dohasta jatkoin yölennolla QR1347 Dar es Salaamiin, jossa tarjoiltiin kello kahden aikoihin yöllä illallinen. Jälleen vaihtoehtoja oli kolme. Voi sitä närästyksen määrää, mutta olihan jälleen tilaa levittäytyä. Lentomatkailu on maskipakkoa lukuun ottamatta aikamoista luksusta näinä päivinä, jos vain lento satutaan liikennöimään! Mogadishun päällä Qatar Airways tarjoili kaiken kukkuraksi aamupalankin. Kolme vaihtoehtoa jälleen. Miten Qatar Airways kykenee tähän, kun eurooppalaiset lentoyhtiöt perustelevat olematonta tarjoiluaan koronaviruksella!

Olimme siirtyneet eteläiselle pallonpuoliskolle ja aurinko oli noussut. Lauantaiaamuun heräilevä Sansibar näkyi koko komeudessaan allamme, kun Qatar Airways alkoi laskeutua kohti Tansanian suurinta kaupunkia Dar es Salaamia. Laskeuduimme Julius Nyereren kansainväliselle lentoasemalle aamulla seitsemän jälkeen. Oli aika tutustua Tansanian upouusiin koronarajoituksiin! Maan koronastrategia oli miltei vuoden verran sellainen, että ei tehdä mitään. Turistit saivat tulla ilman rajoituksia ja kaikki pidettiin auki. Ei maskeja, ei testauksia. Liekö tähän sitten vaikuttanut se, että toukokuussa 2020 maan silloinen presidentti John Pombe Magufuli päätti otattaa koronatestit muun muassa vuohelta, lampaalta ja papaijalta. Näytteet saivat ihmisten nimet ja iät ja ne tutkinut laboratorio ei tietenkään tiennyt presidentin pienestä kokeesta. Näytteet tulivat takaisin positiivisina. Maaliskuussa 2021 presidentti Magufuli kuoli ja Helsingin Sanomat julisti kuolinsyyksi koronaviruksen Lontoossa asuvan tansanialaisen oppositiopoliitikon lähteenä mainiten. Uusi presidentti Samia Suluhu Hassan, Afrikan tämän hetken ainoa naispresidentti, päätti livetä Magufulin linjasta ja ryhtyä vaatimaan negatiivista koronatestitodistusta toukokuun 2021 alussa kaikilta maahantulijoilta. Ehkä vähän tarpeetonta, sillä covid-19 on taatusti jo käynyt läpi jokaisen tansanialaisen. Lisäksi Tansania tahtoo maahantulijoiden täyttävän netissä maan terveysministeriön sivuilla terveyskyselyn. Se ei ole tarpeen, sillä kyseinen lappunen jaetaan lentokoneessa myös paperisena.

Tansania on lipumassa kohti koronarajoitettua elämää.

Kaikki matkustajat (minä mukaan lukien) ohjattiin terveystarkastusjonoon, jossa matkustajien kuume mitattiin, terveyskyselylappunen otettiin vastaan ja lopulta ohjattiin pikatestijonoon. Kaikkien Tansaniaan tulevien kun vaaditaan tekevän koronan pikatesti hintaan 25 dollaria. Kuumeenmittaukseen jonotellessani olin yrittänyt kertoa virkailijoille olevani vaihtomatkustaja, enkä tahtoisi tehdä koronatestiä, sillä enhän ollut edes tulossa Tansaniaan. Kuulemma minun pitäisi maksaa ja tehdä testi siitä huolimatta. Tie suoraan kansainvälisille jatkolennoille oli tukittu. Kuumeenmittaaja sen sijaan oli hieman epäileväinen tarpeestani tehdä koronatestiä, mutta kehotti siitä huolimatta jonottaa testiluukulle. Jonottelin hetkisen, kunnes päätin hätistellä seuraavaa virkailijaa (joita pyöri suuria määriä meidän matkustajien joukossa hämmentämässä). Tämä ystävällinen virkailijanainen otti tapaukseni asiakseen ja kävi haastattelemassa kahta muuta virkailijaa. Lopulta hän johdatti minut koronatestijonon ohitse transfer-tiskille. Olin Dohasta tulevan koneen ainoa kansainväliselle lennolle vaihtava matkustaja. Kuulemma kansainvälinen koneenvaihto on Dar es Salaamin kentällä harvinainen tapahtuma. Transfer-tiskillä minun kehotettiin odottaa 20 minuuttia ja jos ketään ei tulisi paikalle, pitäisi minun etsiä minua auttanut nainen käsiini. Pian sain oman henkilökohtaisen avustajan koneenvaihtoani varten. Tämä mies johdatti minut terminaalin ovelle, jossa vastassa oli VIP-auto terminaalin vaihtoa varten. Komorien-lennot sattuvat lähtemään kotimaanterminaalista! Kotimaanterminaalissa sain boarding passin Air Tanzanian jatkolennolleni, kävin turvatarkastuksessa ja istahdin odottelemaan viimeistä lentoani.

Teille, jotka eivät ole jatkamassa Komoreille, vaan otatte pikatestin Dar es Salaamin kentällä: koko prosessi kuumeenmittauksesta pikatestin tuloksen saamiseen kesti takanani jonotelleilla tansanialaisnaisella ja kalifornialaismiehellä reilut puoli tuntia. Sen sijaan edessäni jonotellutta (kaksi rokoteannosta saanutta) itävaltalaismiestä en enää nähnyt…

Moronin-lennot lähtevät Dar es Salaamin Julius Nyereren kansainvälisen lentoaseman kotimaanterminaalista.
Tansanian matkailumainos terminaalin seinässä.

Air Tanzanian lento TC210 operoitiin vain kaksi vuotta vanhalla Airbus A220-300:lla, joka oli nimetty Tansanian pääkaupungin Dodoman mukaan. En ole mikään lentokone- tai lentokenttäbongari, mutta nautin suuresti epämääräisten maiden lentoasemista ja lentoyhtiöistä. Melko täydellä lennolla oli pääosin komorilaisia palaamassa kotiinsa, mutta myös jopa kaksi valkoihoista ranskalaista lisäkseni. Lento kesti reilun tunnin, mutta siitä huolimatta lentoemännät ehtivät tarjoilla koneelliselle kanasämpylän, pillimehun ja vesipullon. Hyvä palvelu, aikataulussa pysyminen ja uusi siisti kone jättivät ainakin itselleni hyvin positiivisen kuvan Air Tanzaniasta. Ostaisin heiltä lennon milloin tahansa. Maskin käyttö on pakollista vain teoriassa, eikä edessäni istunut ranskalaismies tainnut maskiin naamioitua koko lennolla. Komorilaisista nyt puhumattakaan. Matkustamohenkilökunta kyllä maskeja käyttää.

Air Tanzanian tarjoilut Moronin-lennolla.
Perillä Prinssi Said Ibrahimin kansainvälisellä lentoasemalla Komoreilla.

Komorien päälentoasema sijaitsee Grande Comoren saarella Hahayan kylässä aivan merenrannalla noin 20 minuutin päässä maan pääkaupungista Moronista pohjoiseen. Prinssi Said Ibrahimin kansainvälinen lentoasemalla ei ole bussikuljetuksia, joten kävelin sisään terminaaliin ensimmäisten joukossa ja varauduin pitkälliseen maahantuloprosessiin. Ensimmäisenä käsiini ruiskautettiin käsidesiä, minkä jälkeen kuumeeni mitattiin. Sitten kävelin jonkinlaisen desinfiointilaitteen läpi. Seuraavaksi minulta kerättiin jo Helsinki-Vantaalla nähtäväksi vaadittu terveyskysely. Seuraava täti tahtoi nähdä negatiivisen (englanninkielisen) koronatestitodistukseni. Seuraavaksi sain maahantulolomakkeen, jossa kysyttiin lähinnä, missä aioin Komoreilla majoittua. Sitten olinkin jo vapaa menemään passintarkastukseen. Ystävälliset maahantulovirkailijat halusivat nähdä paluulentolippuni, hotellivaraukseni ja etenkin 30 euroa käteistä viisumia varten. Komorit antaa 45 päivän viisumin saavuttaessa maahan ilman sen kummempia kommervenkkeja. Valokuvia ei tarvita, vaan viisumissa oleva kuva skannataan passissa olevasta kuvasta. Lopuksi tulli tahtoi penkoa laukkuni ja sitten olinkin jo ulkona terminaalista. Siirtyminen lentokoneesta taksiin kesti noin 15 minuuttia ja olin ensimmäisenä ulos terminaalista!

Lento Helsingistä lähti kello 17.40 ja perillä Komoreilla olin seuraavana päivänä jo kello 12.15. Sanoisin, että melko nopeaa.

8 Replies

  1. Kyllä oot tosi hurja tyyppi! 👺
    Pitää lukea tarkemmin myöhemmin, nyt on jo väsy.

    1. Moi ja kiitoksia kommentistasi! 🙂 Hurjuudesta en nyt tiedä, kun ihmisiä kyllä lähtee taas maailmalle… 😀

    1. Moi, kiitoksia kommentistasi! Pitääpä miettiä asiaa, yleensä en ole kyllä reissauksen ulkopuolisia postauksia tehnyt…

  2. No nyt on! Odotan innolla kokemuksiasi Komoreista. Olen tuota joskus miettinyt, mutten noin pitkälle ole päässyt. Sansibarille ja Dar es Salamiin vie tie ensi kuussa, ja vähän harmittaa nyt, kun siellä sitten pitää nenää ronkituttaa vielä perilläkin. Pitää kai kuitenkin luottaa siihen, etteivät tahdo löytää viruksia valkoisen kävelevän rahakasan nenästä, sellainenhan ei tekisi ollenkaan hyvää maan maineelle ja taloudelle.

    Afrikka on muutenkin siirtynyt jo lepakkonuhan jälkeiseen elämään. Olin tuossa Ramadanin päättymisen aikoihin Kairossa, ja siellä ei lentokentän nuhatodistussyynäyksen jälkeen korona kiinnostanut enää oikein ketään. Metrossa näkyi vähän maskeja, mutta yleensä ne olivat leuan alla. Muualla ei näkynyt senkään vertaa. Eurooppalaisia turisteja ei juuri ollut, venäläisiä ja jenkkejä jonkun verran. Pyramideilla ei ollut ruuhkaa – Sanna varmaan suuttuu, mutta minusta juuri nyt on oikea aika matkustaa!

    1. Tansania tosiaan meni hetkessä ihan pilalle, mutta en jaksa uskoa että turistilta siellä koronaa löytävät. Kunhan nyt keräävät valtion kassaan rahaa, kun kerran naapurimaatkin keräävät. Noh, eivät ne siellä maskeja sentään käytä!

      Lepakkonuha on tosiaankin taputeltuna suurimmassa osassa maailmaa. Ja ilmeisesti siis ihan Kreikassakin. Välillä tuntuu, että vain Suomessa edelleen jaksetaan innostua tästä, kun ei muutakaan jännittävää tapahdu. Ja tuosta olen todellakin samaa mieltä, että nyt on juurikin oikea aika ulkomaanmatkustaa. Se taitaa lisäksi jatkua hamaan tulevaisuuteen…

      Mutta sinä se kyllä ansaitsisit jonkin matkailunedistämisen valtionpalkinnon useista matkoistasi näinä aikoina! 😀

      1. Joo, tähän on vaan pakko luottaa. Ilmeisesti jotkut eivät luota ja turismi on jo kärsinyt, nimittäin tsekkasin Dar es Salamin hotellin hinnan juuri, ja hinnasta oli tippunut melkein 30 % pois. Peruutin ja varasin uudelleen. Sansibarilla ei ikävä kyllä vastaavia säästöjä ainakaan vielä saanut.

        Tässä on tosiaan tullut matkusteltua ihan entiseen malliin, mitä nyt huhtikuun 2020 pysyin visusti Suomessa, eikä silloin olisi minnekään päässytkään.

        1. Näin oli Dar es Salaamin lentokentän yhden ravintolan tarjoilijakin huomannut, että lentoja ruvettu perumaan ja matkustajamäärät (=asiakasmäärät ravintolassa) vähentyneet. Silläkin tyypillä oli aikaa jutustella varmaan puoli tuntia, kun ei asiakkaita kerran ollut. Mama Samia ei nyt oikein hoksaa, että länsimaalaisten rahat jää saamatta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *