Saharan autiomaassa, keskisessä Mauritaniassa sijaitseva Adrar on alue, jonne kaikki maassa vierailevat matkailijat suuntaavat. Atar puolestaan on reilun 20 000 asukkaan kaupunki, Adrarin alueen hallinnollinen keskus ja kaupunki, jonka kautta alueen pienempiin kaupunkeihin, kyliin ja keitaille kuljetaan. Matkailijan kannalta merkittävimmät vierailukohteet alueella ovat Unescon maailmanperintöluetteloon kuuluvat muinaiset karavaanikaupungit Chinguetti ja Ouadane. Lähellä Ataria sijaitsee lisäksi maailmanperintöluettelon aielistalla oleva Azougui, joka oli 1000- ja 1100-luvuilla almoravididynastian pääkaupunkina. Turisti tietenkin haluaa Saharassa ratsastaa kamelilla. Sellaisen vuokraaminen oppaineen ja eväineen onnistuu jo Atarissa. Tarvitsee vain näyttäytyä kaupungilla, niin retkien kauppaajia alkaa parveilla ympärillä.

Atarin markkina-alue keskipäivän kuumuudessa. Tässä vaiheessa päivää katu on vielä hiljainen.
Aukio Atarin keskustan liikenneympyrän laidalla. Näiltä main lähtee julkinen liikenne eri puolille Adraria ja Mauritaniaa.

Atarin kaupungin keskustassa on suuri liikenneympyrä, jonka ympärillä sijaitsee erilaisia palveluita, kuten ravintoloita, kauppoja ja rahanvaihtoa. Kaupungissa on myös Visan hyväksyvä pankkiautomaatti, joka kuulemma ei aina anna rahaa, mutta veloittaa silti noston tililtä. Liikenneympyrän tienoilta lähtevät puskataksit ja minibussit eri kohteisiin Adrarin alueella ja pääkaupunkiin Nouakchottiin. Liikenneympyrän pohjoispuolella sijaitsee markkina-alue, joka herää eloon illalla pahimman kuumuuden hellittäessä.

Ravintola Atarin keskustassa. Laajasta listasta huolimatta saatavana taisi olla vain sandwich ja hampurilainen.

Atarin sijainti vuorten (”adrar” muuten tarkoittaa suomeksi vuoria) ympäröimänä tekee kaupungista etenkin kesäaikaan varsin lämpimän paikan. Vieraillessani kaupungissa toukokuun 2014 alussa, nousi lämpötila yli 40 asteeseen varjossa. Aamulla kahdeksalta lämpöä oli varjossa jo 34 astetta. Tämän vuoksi Atarissa viettämäni aika kului pitkälti Auberge Bab Saharan riippumatossa tai muuten varjossa oleskellessa. Kesä-, heinä- ja elokuu ovat vieläkin kuumempia. Elokuussa saadaan lisäksi sateita. Talvikausi on se aika, jolloin kaupungissa ja Adrarissa kannattaa vierailla. Silloin lämpötilat ovat maltillisemmat, mutta toisaalta öisin lämpötila voi laskea pakkasen puolelle.

Tyypillinen mauritanialainen sekatavarakauppa. Tilaisuus kuvaamiseen sattui, kun odottelin tässä kaupassa riisisäkin päällä puskataksia Terjitin keitaalle. Kuljettaja, kauppiaat ja koko muukin kaupungin miesväestö lähti rukouskutsun jälkeen vaeltamaan läheiseen moskeijaan rukoilemaan. Minun käskettiin vain odotella kaupassa.

Kaupungissa on myös lentokenttä, jonne ei ole tällä hetkellä Mauritanian sisäisiä lentoja. Talvikaudella 2014-2015 ranskalainen Afrikkaan erikoistunut matkanjärjestäjä Point-Afrique on aloittamassa suorat lennot Pariisista Atariin. Point-Afrique palasi Mauritaniaan neljän tai viiden vuoden tauon jälkeen viime talvena, kun Mauritanian turvallisuustilanne oli parantunut riittävästi. Siitä lisää täällä.

Puskataksia lastataan Atarin keskustan liikenneympyrän laidalla. Tien toisella puolella olevat liikkeet on suljettu rukoushetken ajaksi.
Tie halki kuivuneen joenuoman Atarin keskustasta kohti Azouguin kylää. Tai oli uomassa jäljellä vielä pieni vesilätäkkö, jossa lapset leikkivät. Uomassa virtaa vettä luultavasti elokuussa koittavan lyhyen sadekauden aikana. Uoman poikki kulkevaa tietä kuljetaan Bab Sahara -nimiseen majataloon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *